Logo PKN

Menu

73 De Schuur en ... mooie junk. juli/aug2016 PDF   E-mail
73 De Schuur en … mooie junk. juli/aug. ‘16

“De Schuur en …. mooie junk”

Het was een klein appartementje, wat hoger gelegen in de buurt van de Sacré  Coeur in Parijs. Wat hoger gelegen en, gezien de buurt, ook aardig hoog in de huur. Maar dan had je ook wat: een schitterend uitzicht over de stad bij dag en bij nacht. De Lichtstad, waar je sterren overdag ziet, hooggehakt lopend of duur rijdend op de boulevards, maar waar ’s nachts  zoveel lichten branden, dat er nooit sterren aan de hemel te zien zijn. Kortom een schitterend appartementje, waar voor z’n geld. 
En de inrichting dan ook navenant: origineel en stijlvol. Niet te veel, niet te vol en heel verschillend. Alles bij elkaar gesprokkeld uit Parijse garageverkoop, of te wel, een “De Schuur”, ergens in die Franse stad. Parijse junk en nog mooi ook. Typisch de sfeer van die wereldstad.  Hip en yup, met ook weer een boek op een tafeltje.
Tja, dat was in de zestigerjaren wel even anders in Amsterdam. Een vriend van mij had een lege woonboot op de kop getikt, niet in de Grachtengordel, maar in Oud-West. De IKEA was nog niet boven de horizon; en alles elders nieuw aankopen? Dat kon die bruine ook niet trekken. En het tweede-handscircuit was er nog niet, of het ging om echt antiek. Dan maar ’s morgens vroeg de stad in, vóór de kraakwagen van de gemeentereiniging uit, afgedankt en aan de straat gezet meubilair bij elkaar sprokkelen. We vonden het wel een beetje raar, zo de ‘nachtvlinder’ of de ‘morgenster’ uithangen, maar het werd uiteindelijk wel een leuk en gezellig geheel. Hij was blijkbaar zijn tijd vooruit. Een paar jaar later zat hij in Washington bij de Wereldbank….. en reed met zijn gezinnetje in een afgedankte zwarte lijkwagen rond, die ook nog eens gestolen werd.
Veel jongeren zoeken in de zomermaanden een kamer elders, vanwege studie of baan. En ook dan moet de inrichting bij elkaar gesprokkeld worden naar eigen smaak en meestal met smalle beurs. 
Nieuw? Hoezo? Waarom? Voor hip en yup hoef je echt niet naar de IKEA . Een stoel, een tafel, een kastje voor het E-book en ook voor wat echte boeken,  eentje voor wat keukenspul, een koffiezetapparaat, glazen voor niet alleen thee of limonade, een enkel vaasje voor bloemen of droogbloemen, koffiemokken, noem maar op: De Schuur heeft vast wel iets, dat de inrichting hip en yup maakt met ook een plek voor de laptop en met misschien zelfs een wat Parijse sfeer, al zal het uitzicht zeker anders zijn…….
Ja, het is en blijft junk, maar het is ook mooie junk met vaak nog een verhaal.
Anne Schiebaan
“De Schuur”,
Lieren, achter Molenvaart 5, bij fietsknooppunt 93
Donderdags 13.00 – 16.00 uur
Zaterdags 10.00 – 15.00 uur

 
< Vorige   Volgende >