Logo PKN

Menu

74 De Schuur en ... eigen - aardigheden. Sept 2016 PDF   E-mail
74 De Schuur en … eigen - aardigheden. Sept. ‘16

“De Schuur en … eigen - aardigheden.”

Ook de Finnen leveren hun aandeel “blauwhelmen” aan de vredesmissies van de Verenigde Naties. En het verhaal gaat over een typisch Finse eigen-aardigheid: het eerste, dat na aankomst op een vreemde locatie ver weg dan functioneert, dat is bij hen de sauna. Het werd mij verteld door een Finse luchtmachtpredikant, die, vóór zijn studie theologie, straaljagerpiloot geweest was. Gepokt en gemazeld in het vertellen van sterke verhalen, …… waar of niet waar. Zijn studie theologie bracht daar geen verandering in, laat staan een verbetering.
Sterke verhalen, ja, maar het gekke is nu, dat je juist die verhalen onthoudt! Finse eigen-aardigheden.
Alsof Nederland geen eigen-aardigheden kent! Van de Nederlandse detachementen op vredesmissie in VN-verband is ook zo’n sterk verhaal te vertellen. Wat bij onze uitgezonden detachementen het eerst functioneert, dat is dan niet de sauna maar dat is, zodra de eerste aggregaat 220 volt levert, het koffiezetapparaat in de eerste opgezette boogtent….. naar men beweert! Verse koffie, de klok rond, 24/7.
Sterk verhaal? Sterk als zwarte koffie; twee maal meegemaakt op uitzending.
Koffie. Er zijn mensen, die ’s morgens wakker worden met de geur van verse koffie, dank zij een timer op het apparaat. Of die, nog slaperig en met de ogen nog dicht, blindelings van hun bed naar de keuken lopen met de wijsvinger vooruit, rechttoe rechtaan naar de “aan”-knop van hun koffiemachine, om bij een dubbele espresso min of meer wakker te worden, één oog open te doen om te kijken of de wereld nog draait; al dan niet met een zaag van een ochtendhumeur. Herkenbaar? Up to you!
Koffie. Voor ons onmisbaar halverwege de morgen. Koffie na kerktijd in “Het Trefpunt” of in “Het Hooge Pad”. Gezellig en samenbindend. We maakten dat ook een keer mee in Duitsland: gezellig napraten en elkaar ontmoeten na kerktijd; echter geen koffie maar wel bier en Bratwurst. Dat viel niet lekker, zo in de ochtend.
Nee, wij houden het bij de koffie. Apparatuur is in alle maten en prijzen te koop. In De Schuur staan er alleen al zo’n zeven stuks op de plank, allemaal goedkoop, allemaal verschillend. De plank er boven telt bovendien zo’n tien glazen koffiekannen, verschillend van maat. Hebt u de uwe op het aanrecht stuk gestoten? Of bent u van plan dat te doen? Kom dan eerst kijken of er eentje tussen zit, die bij uw koffiezetapparaat past; je weet nooit hoe een koe een haas vangt.
En waar komt de lekkerste koffie uit? Dat hangt uiteindelijk toch van de bonen af en ….. of de koffie met liefde gezet is, toch?
Het belangrijkste koffiezetapparaat in De Schuur is niet te koop; die levert de (gratis) ‘Fair Trade’-koffie voor de bezoekers en voor de medewerkers! En zo pikken ook de ‘Fair Trade’ – boeren nog een boontje mee….. 
De  Schuur heeft zo haar eigen koffiecultuur, haar eigen – aardigheid.

Anne Schiebaan
De Schuur:
Donderdag 13.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 10.00 tot 15.00 uur
Lieren, achter Molengraaf 5,  bij fietsknooppunt 93

 
< Vorige   Volgende >