Logo PKN

Menu

75 De Schuur en ... brocante, okt. 2016 PDF   E-mail
 
De Schuur en …. brocante. 

Sinaasappelkistjes van het betere, meer stevige soort, donkere beits er over en een gordijntje ervoor. Zo had je een kast in je woon-kamertje van 2 bij 2.  Idem voor het slaapkamertje van 2 bij 3. Een echte markt voor gebruikte spullen was er eigenlijk nog niet zo’n 50 jaar geleden. Het meeste werd immersgebruikt tot het h-e-l-e-m-a-a-l op en versleten was. En ook het Waterlooplein was vaak nog te duur (of te vies). Toen kwamen de dumpzaken. Vaak legerspullen, soms nog met een hakenkruis of met kogelgaten….! De naam Loe Lap nog bekend? Heel langzaam groeide er een markt voor gebruikte artikelen, die minder versleten waren; de economie zat in de lift en men dankte eerder af. Op ‘tweedehandsjes’ werd minder neergekeken, zeker wanneer het auto’s waren. De bakker in ons dorp en mijn vader hadden samen een tweedehands VW Kever, waar nog niets aan te sjoemelen was. Het was echt een oudje met nog twee achterruitjes. Bij 1 maal het klokje rond waren die Kevers eigenlijk al min of meer versleten. De bakker had h’m vooral op vrijdag en zaterdag nodig om bestellingen rond te brengenen mijn vader vooral op maandag en dinsdag voor zijn pastorale ziekenhuisbezoeken van Hardenberg  tot Groningen en van Zwolle tot Coevorden. Kosten en kilometers werden heel precies in een schriftje bijgehouden en later onderling verrekend. Eigenlijk heel modern! Het karretje werd uiteindelijk door de politie van de weg gehaald; een paar wielbouten waren dol en dat kon ook toen niet door de beugel, vijftiger jaren.
De term ‘Tweedehands’ werd al gauw ‘Secondhand’. Kleding kon ingeleverd worden en gekocht bij “Secondhand Rose”, daar was niets mis mee. Er kwamen pleinmarkten, boeldagen, braderieën, kofferbak-verkopen, voor junk en mooie junk. Soms kwam je het woord ‘bric-à-brac’ tegen, dat ook op een allegaartje gebruikte spullen sloeg. Eigenlijk alleen gebruikt voor rommel en oud roest. Zelf dacht ik eerst, dat het dan om tuinkabouters ging.
Wie dacht in die markt er iets bovenuit te springen met zijn of haar aanbod, leende een nieuw woord, uit het Engels: ‘vintage’. Betekende ook ‘tweedehands’ maar was een chiquer woord en het zou dan gaan om tweedehands haute couture en designkleding, -schoenen en -accessoires. In het Engels slaat het woord ook op een goed wijnjaar. Maar dat woord heeft geen lange houdbaarheid gehad. Nee, er is een veel mooier woord in de mode gekomen: ‘Brocante’, een specifiek woord voor curiosa, ouderwets en net nog niet antiek. Ergens tussen ‘Kunst en Kitsch’. 
“Brocante”. Hebben wij daar wat mee? Heeft De Schuur daar wat mee? Heeft de Schuur zo’n woord nodig om haar image op te krikken? Nee, de Schuur is gewoon De Schuur!! Wat er binnenkomt varieert van ‘gebruikte spullen’ tot ja zelfs  ‘brocante’. Met andere woorden: het varieert van theelepeltjes van de VARA en de NCRV,  van kerk- en vuurtorens, van kleding, legerkistjes en schaatsen tot nog net niet antieke klokken en soms oud-tin, spullen uit grootmoeders tijd, brocante dus!
Oktober breekt aan. De Achterste Kerkweg is weer wat veiliger nu de mais gemaaid is, en straks is het al weer herfstvakantie. Zo rond  die herfstvakantie (vlak er voor of tijdens of net er na) ruimt De Schuur wat tafels leeg voor ….. de KERSTSPULLEN! Ja, ook nu weer alles gebruikt spul, ballen pieken, slingers, CD’s,  (kinder-)boeken, kaarsen, nieuw natuurlijk, nepkerstbomen en echte kandelaars, misschien zelfs brocante………..!.
‘Echt’ is ook, zoals altijd, de ‘Fair-Trade’ koffie en thee!
Anne Schiebaan

De Schuur, achter Molenvaart 5, Lieren bij fietsknooppunt 93.
Donderdag 13.00 – 16.00 uur
Zaterdag 10.00 – 15.00 uur

 
< Vorige   Volgende >