Logo PKN

Menu

Ik of jij? PDF   E-mail
Op school leerde ik de kinderen dat we de eerste zin van een brief nooit met “ik“ mogen beginnen. Dat staat niet netjes !


Je zegt niet “ik en jij” maar “jij en ik“. Je begint niet met jezelf. Maar de apostolische geloofsbelijdenis begint  met  “ik”  Ik geloof in God de Vader. Wie dit overneemt doet als het ware een stap naar voren en zegt dat hij in God gelooft. Ik geloof. Dat is een belijdenis. Iedereen mag het weten. Dat hoeft niet verborgen te blijven.

Paulus spreekt ook vaak in de ik-vorm als het over zijn geloof gaat; “daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing ( 1 Kor.: 26,27) “Ik  doe alles voor het evangelie om ook zelf aan de beloften ervan deel te krijgen“(vs 23).
Mijn geloof wil ik niet voor me houden, maar in duidelijke taal uitspreken voor iedereen. In de kring van gelovigen maar ook in de kring van de ongelovigen. Ik geloof ! Daar kom ik voor uit. Ik kom voor Hem uit in Wie ik geloof: God, Hij is mijn God; Hem wil ik dienen.
Wat ik geloof wil ik niet voor mezelf houden; wat ik ontvangen heb wil ik graag delen met anderen.
Of anderen wel of niet geloven laat me dus niet onverschillig. Door mijn belijdenis, “ik geloof”, nodig ik anderen uit  om samen met mij te luisteren naar het Woord van God, het Evangelie, opdat zij ook geloven. Opdat zij ook belijden: Ik geloof !
Zouden we met allen die hetzelfde geloven niet beter kunnen zeggen: wij geloven !
Natuurlijk kan dat ook, maar in het “ik“ komt het persoonlijke van het geloof zo sterk naar voren. Het is een persoonlijk geloof
En voor dat persoonlijk geloof wil ik graag openlijk uitkomen. Daar wil ik ook wel op aangesproken worden. Binnen de gemeente waartoe ik behoor maar ook daar buiten.
Op school en op mijn werk en thuis. Door mijn vrienden en collega’s maar ook door hen met wie ik omga of zaken doe of op de sportvereniging zit;  ja  overal waar ik kom en waar ik leef.

Mijn “ik“ dat is: mijn leven, wordt bepaald en gedragen door Hem, die ik door het geloof heb leren kennen. Wat een machtige schat is dat, niet in geld uit te drukken.
Met hen die hetzelfde  geloven en tegenover allen die niet geloven zeg ik : “Ik geloof in God de Vader en in Jezus Christus Zijn eniggeboren Zoon en in de Heilige Geest“.

W.E.W

 
< Vorige   Volgende >