Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Nieuwsbrief van Machiel en Erica Kommers uit Mexico


Machiel en Erika Kommers zijn in april 2012 door de GZB vanuit de Protestantse Adventgemeente te Amersfoort uitgezonden naar Mexico. Onze gemeente Beekbergen is een van de zeven gemeentes die deze uitzending ondersteunen.

.

Thuiskomen

We kwamen thuis in Nederland, we hebben genoten van ons verlof, de 8 weken vlogen om, op bezoek bij familie, vrienden, kerkelijke gemeenten en de GZB. Het was een drukke tijd, maar ook echt een fijne tijd. De kinderen vonden het zo fijn om bij opa en oma te logeren (en wij ook). We zijn een week op vakantie geweest naar Duitsland, we hebben gefietst, voor het eerst weer sinds twee jaar, Olivia heeft zelf leren fietsen. Laurens heeft voor het eerst kerkklokken gehoord en is behoorlijk onder de indruk van het geluid. We hebben gekampeerd en ondanks de kou en regen was dat heel leuk. We hebben heerlijk gegeten, en genoten van alle Nederlandse dingen.

Veel mensen vroegen aan ons of we niet weer heel erg moesten wennen in Nederland of misschien vonden we dat alles zo anders geworden was, maar nee, het voelde echt als thuiskomen, fijn naar de Albert Heijn en gewoon in een land zijn waar alles werkt en georganiseerd is. Maar na een week of zes was het eigenlijk ook weer tijd om weer terug te gaan, de kinderen begonnen hun vriendjes te missen en wij het werk en de mensen hier, en natuurlijk de zon. Dat is precies wat het zendingswerk soms lastig maakt, Tapachula is nu ook echt ons thuis. Nu we hier weer zijn zullen we jullie weer missen. Zo leef je eigenlijk in twee werelden.

.
CRISAC   -    een extra taak erbij

Met CRISAC gaan we op de ingeslagen weg verder. Het idee is dat we onszelf de komende twee jaar overbodig maken en een organisatie achter laten die zelfstandig verder kan. Dat betekent dat er een aantal zaken anders georganiseerd moeten worden. De GZB blijft betrokken, maar over twee jaar zullen er dan geen Nederlandse werkers meer zijn.

Verder hebben we een extra taak gekregen. Sinds september zijn we projectmedewerkers voor
de regio Latijns Amerika. Dat betekent dat we de regio coördinator van Latijns Amerika ondersteunen in zijn werk en veel voorbereidend project werk doen. We hebben veel zin in deze nieuwe uitdaging en we zien er naar uit om contact op te bouwen met partners en collega’s in de hele regio.

.

Kommers@home

Ja we zijn weer @home, zo voelt dat wel, het is goed om weer op ons eigen stekkie in Tapachula te
zijn. We hebben onze vrienden hier gemist en zij hebben ons gemist en dat is altijd fijn om te horen.
Het betekent niet dat alles hier altijd maar heel makkelijk gaat, het was best even weer pittig om aan de slag te gaan met CRISAC waar ze tegen organisatorische en financiële problemen aanlopen en om terug te komen in de kerk waar een dominee die wij erg waarderen ineens in de tucht zit zonder dat hij aantoonbaar iets verkeerds gedaan heeft. Maar toch is het goed om hier weer te
zijn, weer mee te leven met alles wat er hier gebeurt.

Olivia die in Nederland 6 geworden is heeft haar verjaardag weer echt Mexicaans gevierd en ook al mocht ze “slechts” tien kinderen uitnodigen het huis zat bomvol met 40 man, want alle ouders kwamen natuurlijk ook mee en broertjes en zusjes. Ook Laurens wordt echt een Mexicaantje en vraagt nu elke dag wanneer hij zijn `piñata` mag uitzoeken voor zijn verjaardag.

Ze zijn allebei weer begonnen met school. Olivia naar groep 1 van de `primaria` (in NL groep 3).
En ze moet meteen hard aan de slag, veel huiswerk en zwemles. Het is best pittig, want er wordt van je verwacht dat je al kunt lezen en schrijven zodra je het schooljaar start, maar Olivia kent het alfabet wel, maar echt lezen en schrijven valt nog niet mee. Laurens is begonnen in groep 1 van de kleuterschool en hij vind het heel leuk, vooral computerles, hij kijkt de hele week uit naar het halfuurtje achter de computer met Miss Brenda.

We zijn ook altijd veel tijd kwijt aan sociale activiteiten, want Mexicanen vieren elke dag
wel wat. We hebben de `dìa de pastor` (dag van de predikant) al mogen vieren in de kerk en de `dìa de los abuelos` (dag van de grootouders). Een aantal doctoren hebben we gefeliciteerd met hun `dìa del medìco` (dag van de dokter) en `Noche Mexicana` (onafhankelijkheidsdag) is ook al weer gepasseerd met groots feest. Wij vinden het wel eens overdreven al dat gefeest, maar toch zijn het ook wel weer momenten waar we mogen delen van wie we zijn en waar we in geloven.

.

Kerstreis 2016

Dit jaar staat er nog van alles op de planning, waarschijnlijk krijgen we nog werkbezoek, in november hopen we een echtpaar te begroeten die een paar maanden gaan meewerken in Centro Shalom. En natuurlijk de kerstreis.
Het zou echt zo geweldig zijn als we hier een groep Nederlandse jongeren mogen ontvangen met kerst, om de verslaafden te bemoedigen, op te trekken met de jeugd hier en gewoon om te laten zien aan de kerk dat zij hier ook deel zijn van de wereldwijde kerk en dat ze helemaal niet alleen zijn.
Er zijn nog plaatsen vrij, dus ben jij tussen de 18 en 30 jaar, wil jij een onvergetelijke kerst, zonder sneeuw, maar met een exotisch tintje, meld je dan aan! Ga naar de website van experience1027.nl http://experience1027.nl/portfolio-item/warme-kerst-in-mexico/

.
Gebedspunten

We zijn dankbaar dat we na een heel fijn en opbouwend verlof weer veilig thuisgekomen zijn in Tapachula en dat we daar weer onze taak kunnen oppakken.

Momenteel zijn we aan het inwerken in onze nieuwe (deeltijd) functie als projectmedewerkers voor de GZB. Wilt u bidden voor een goede start voor dit werk wat we mogen doen?

Willen jullie bidden dat alle scholen hier weer snel opengaan en de alle kinderen weer les zullen krijgen?

Wilt u bidden voor de predikant die zonder aantoonbare reden onder tucht gesteld is, dat hij de hoop niet zal verliezen en dat er zal worden voorzien voor zijn gezin, want tucht betekend ook dat hij geen salaris meer krijgt.

Met kerst 2016 hopen we dat er een jongerenreis onze kant op komt.  Wilt u bidden dat er voldoende jongeren zich aanmelden. Het betekent zoveel voor de mensen hier om een groep jongeren te mogen ontvangen.

.

Hartelijk dank voor uw meeleven en gebed!
Hartelijke groet van
Machiel en Erika Kommers, Olivia en Laurens.
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken    Tel.: 0052 1 962 6250646

 
< Vorige   Volgende >