Logo PKN

Menu

77 De Schuur en ... een negatief; dec. 2016 PDF   E-mail
77 De Schuur en … een negatief; dec. ‘16

“De Schuur en ….. een negatief.”
Ruim 50 jaar geleden kocht ik in Amsterdam op een  veiling van bij de KLM gevonden voorwerpen een klapcamera voor f 27,- (inclusief de veilingkosten), een simpel geval met nog zo’n balgje, maar met een perfecte lens; een Zeiss nota bene. In een donker hok of in de douche moest je er een filmrolletje in doen  met 12 opnames.
Dat was nog eens fotograferen….!! Ik heb die camera heel lang in ere gehouden. Later kwam er een spiegelreflexcamera bij; maar die werd al ras uit mijn kamer, 4-hoog-achter, gestolen. Toen een ‘gewone’ kleinbeeldcamera, 36 opnames op 1 film. Moet je daar nu om komen! Mensen gaan nu op vakantie en komen met een wereld aan selfies en nog een paar duizend foto’s thuis en die foto’s? Die worden  haast nooit meer bekeken; hooguit met familie of buren, die na 10 foto’s “het wel gezien hebben”. Ja, en dan had ik ook nog, heel trouw en in een speciaal album, keurig al die duizenden negatieven bewaard; je kon immers nooit weten of die nog eens nodig waren. Nooit dus.
Die negatieven, grappig eigenlijk. Wanneer je die bekijkt, dan zie echt een negatief beeld van de werkelijkheid: zwart is wit en wit is zwart. Fotograferen in kleur, dat kwam pas later, was veel te duur!
Zwart – wit en wit – zwart. (Zwart-en-wit, dat is weer iets anders). Nee, het negatief was niet de norm, maar het tegenbeeld. 
December is al even aangebroken. Het sinterklaasfeest had nu ook een ‘negatief kantje’, Zwarte Piet mocht alleen een veegje zwart zijn als ‘Schoorsteen Piet”. Maar in Lieren kwamen ze allemaal lekker zwart aan, voorop de locomotief! Je weet het toch: elke Zwarte Piet heeft een blanke pit; en wat mij betreft heeft hij voortaan de kleur van een kameleon….! Zwart – wit, wit – zwart. Maar weer eens uit de boekenhoek van De Schuur geklapt. Boeken worden binnengebracht, alle genres. Ook gedichtenbundels, boekjes met spreekwoorden, gezegdes etc. 
Soms zijn ook die spreuken een positieve les, negatief verwoord. Het omgekeerde moet je ter harte nemen.
De decembermaand is van oudsher een maand van advent, kerstmarkten, kerstvieringen en Oudejaarsdag. Toespraken hier, een glas daar, mooie woorden over  vrede en medemenselijkheid. Delen van welvaart, kansen voor werklozen, zorg om de zorg. Vanzelf gaat dat niet, vandaar de spreuk, die als een negatief werkt:
“Zo dreit de weerd, zee slimme Hendrek
en hij dreien de schale met metwos zo
det ’t grootste stuk veur um lag.”
(Uit een boekje van KlèÅ«sien uut Zalk)
Haantjesgedrag, “Dikke Ik”. Je ziet het om je heen. Het kan ook anders. Een voorbeeld? Je staat met een vol winkelkarretje in de rij voor de kassa. Achter jou iemand met drie dingetjes in de hand. Laat die nu eens voorgaan…. Hij of zij gelukkig en jij hebt hooguit één minuut ‘vertraging’, meer niet; en zo draait de wereld even iets anders, iets minder negatief, of beter, iets meer positief.
Nog zo’n voorbeeld? Die vrachtwagen komt uit een uitrit, heeft geen voorrang. Geef hem die, anders komt hij er nooit tussen. Kleine voorbeelden voor een menselijke decembermaand. En  zo zijn er vele te vinden, als je er maar naar wilt zoeken. Een leuke opgaaf voor ook een menselijk nieuw jaar, Anno Domini 2017. 
Elk negatief heeft z’n positief, toch?

N.B. De Schuur heeft zich in een soort winterslaap gelegd op zaterdag, 10 december, maar staat voor iedereen weer open vanaf donderdag, 2 februari.. Ook ik wens u gezegende dagen toe tot in lengte van jaren.
Anne Schiebaan
Adres: achter Molenvaart 5 te Lieren, bij fietsknooppunt 93
Open: donderdag 13.00 tot 16.00 uur
zaterdag 10.00 tot 15.00 uur

 
< Vorige   Volgende >