Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Machiel en Erika Kommers zijn in april 2012 door de GZB vanuit de Protestantse Adventgemeente te Amersfoort uitgezonden naar Mexico. Onze gemeente Beekbergen is een van de zeven gemeentes die deze uitzending ondersteunen.
We hebben werkbezoek gehad van onze ‘jefes’ (zoals ze dat hier zeggen: de bazen) van de GZB. Samen hebben we nagedacht, hoe we in de toekomst via Centro Shalom de gemarginaliseerde groep van verslaafden kunnen blijven bereiken.
Dat is nog niet makkelijk, want daarvoor heeft Centro Shalom de steun van de kerk nodig en natuurlijk moet de zorg die ze bieden van goede kwaliteit zijn.
Een week lang hebben we intensief met elkaar gewerkt.
Centro Shalom, de kerk, de GZB en de “misioneros” Kommers.
De uitkomst is hoopgevend.
Er moet wel wat veranderen binnen Centro Shalom, met name de (overhead)kosten moeten omlaag en de zorg moet professioneler, maar ook de kerk moet meer betrokkenheid tonen bij het werk van Centro Shalom.
Er is een document opgesteld, waarmee we aan de slag gaan de komende tijd om de veranderingen door te voeren en een stap voorwaarts te maken.
Over het algemeen zijn we ook tevreden over de sfeer waarop het gegaan is.
In het gebedspunt gaven wij al aan, dat het niet alleen een document is, maar dat er ook vaak machtsstrijd, oude vetes of politieke spelletjes bij komen kijken.
Er was aan het eind nog wel een pittige discussie, wat de sfeer niet echt ten goede kwam. Het is dan mooi dat je op zo'n moment de kans krijgt iets te zeggen, dat het niet gaat om de personen, de grond, gebouwen of andere materiële zaken.
Dat je echt iets kunt delen over de roeping van de kerk in deze wereld.
Uiteindelijk is dat door een overgrote meerderheid in de vergadering beaamd.
In de komende maanden zullen we hard moeten blijven werken om de plannen en visie uit te werken. Mensen mee te blijven nemen en te proberen, dat alle partijen zich ook aan de afspraken zullen houden.
Dit nog een hele grote uitdaging, maar we hebben als GZB, presbyteriaanse kerk, Centro Shalom en familie Kommers een belangrijke stap kunnen zetten.
We willen u vragen om dat mee te nemen in uw voorbede.
Tijdens het werkbezoek hebben we ook tijd doorgebracht op Centro Shalom, we hebben daar een kerkdienst gehouden met elkaar en bijbelstudie met de internos gedaan en met elkaar gepraat. En dan blijkt toch telkens weer dat Centro Shalom echt nodig is. Dat het een plaats is waar mensen de kans krijgen af te rekenen met hun verleden, Jezus mogen leren kennen en mogen werken aan een nieuwe toekomst. Zoals een interno vertelde, hij was er nog maar een paar dagen, maar nu was zijn leven al veranderd, hij was weer nuchter, dacht na over de toekomst en had weer zin in het leven.
In het begin van het jaar heb ik eens geschreven over een jongen die telkens maar geen nieuwe rolstoel kreeg van de overheid. Abel is in de twintig, werkt als koffiebrander, woont met zijn ouders en broer in een heel eenvoudig huisje in een bergdorp en heeft geen benen. Dat laatste is de reden waarom hij een rolstoel nodig heeft. Maar alle aanvragen ten spijt vind de Mexicaanse overheid dat blijkbaar niet,
af en toe moet hij aan een overheidsbeambte laten zien waarom hij een rolstoel nodig heeft en zelfs het bewijs dat hij echt niet kan lopen is niet genoeg.
Zijn familie is arm en kan geen rolstoel kopen. We wisten wel dat hij een nieuwe rolstoel nodig had, maar hij was zelf altijd behoorlijk positief over de overheid en dacht echt dat er snel een rolstoel zou komen. Uiteindelijk heeft hij een jaar rondgekropen, zijn broer en andere vrienden dragen hem als dat nodig is.
Maar een man van 70 kilo is niet makkelijk om te dragen.
Dus gelukkig heeft de kerk uiteindelijk een collecte gehouden en konden we hem een rolstoel geven. Het is heel bijzonder om te zien hoe Abel op God vertrouwt; ondanks al zijn moeilijkheden zegt hij dat hij een gezegend mens is.
Al eerder schreven we een berichtje over de zomerreis naar Mexico. Het lijkt er nu echt op dat de reis doorgaat, en de mensen in Centro Shalom zien er al naar uit.
En wij natuurlijk ook! Er zijn nog wat plaatsen vrij en wij zouden het heel erg leuk vinden als er jongeren uit de deelgenoten gemeenten mee kunnen gaan.
Willen jullie de reis nog eens onder de aandacht brengen in jullie gemeenten?
Via de onderstaande link is alle informatie te vinden over de reis. http://experience1027.nl/portfolio-item/mexico/
Hartelijk dank voor uw meeleven en gebed! Hartelijke groet van
Machiel en Erika Kommers, Olivia en Laurens. Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
 
< Vorige   Volgende >