Logo PKN

Menu

80 De Schuur en ... nu wijs verder! PDF   E-mail
80 De Schuur en … nu wijs verder!
Kerkblad april ‘17

De Schuur en …… nu wijs verder!
Het is vandaag 8 maart en ik schrijf door omstandigheden nu al voor de maand april.  In De Schuur is het complete glaswerk door alle politieke partijen opgekocht….! En de verkiezingen zijn pas over een week.
Tja, wie en wat daarna? Traditioneel levert de grootste partij de formateur, die op zijn beurt een team bij elkaar schraapt, links en rechts iemand als vrijwilliger aanwijzend. Hoe hij (over een ‘zij’ wordt niet gesproken!)  daarbij te werk gaat? Dat pad ligt in De Schuur voor hem duidelijk uitgestippeld.
Bij binnenkomst kan hij zich eerst moed indrinken met een kop koffie. Dan liggen er drie paden voor hem. Kiest hij voor links, dan is daar best wel wat te vinden in de categorie ‘leuk voor de kiezer’.
Kiest hij om over het rechter pad te gaan, dan is het niet altijd zeker of dat ook het rechte pad is en ligt wat op links ligt vaak  buiten zijn horizon. Betreedt hij het middenpad, dan kan hij de krenten uit de pap halen bij links en bij rechts, ‘compromissen sluiten’ heet dat. 
Maar hoe dan ook, over links of over rechts of door het midden, achterin De Schuur komt hij bij een tafel aan, waar van alles de waarde en de kosten bepaald worden, het CBS en het CPB, onontwijkbaar; waar plannen doorgerekend worden, onontkoombaar. Aan elk beleid hangt een prijskaartje immers.
Bij alle drie de mogelijkheden, links, rechts of centrum, kan er ook een zijstap gemaakt worden bij gebruikte kleding en schoenen. Als een soort Ontwikkelingssamenwerking gaan  onverkochte kleding en schoenen uiteindelijk naar elders, dunne kleding naar een tropisch land en de dikkere kleding naar Oost-Europa. Een kringloop-economie in het klein, waar men als politiek-in-het-groot een voorbeeld aan kan nemen, grenzeloos.
Een verdere zijstap kan bij de boeken gemaakt worden. Streekromans? Ja, die liggen er ook, een kast vol. Nee, ik bedoel die hele selectie boeken over geschiedenis, revolutie, oorlog, verzet en hoe dat zo gekomen is. Dat verleden bepaalt onze identiteit, dat draag je met je mee. ‘Lessons learned’; dat geldt voor links, rechts en het midden. Wie zich niet door de geschiedenis, het verleden, laat leiden als formateur, gaat stuurloos en blanco op weg naar morgen, opportunistisch, blind en doof voor de wolven.

Tja, je zult maar formateur zijn, op jacht om een werkbaar team te vormen; op zoek naar een begaanbare weg naar het Torentje; uitziend naar het volle vertrouwen van het Nederlandse volk!
Formateur, kom naar De Schuur en kies wijs uw pad…….
Anne Schiebaan

De Schuur, achter  Molenvaart 5 en bij fietsknooppunt 93
Donderdag 13.00 – 16.00 uur
Zaterdag 10.00 – 15.00 uur

 
< Vorige   Volgende >