Logo PKN

Menu

81 De Schuur en …. corruptie. PDF   E-mail
81 De Schuur en …. corruptie.
Mei 2017
“De Schuur en …. corruptie.”
Het is al weer jaren geleden, dat een kennis vertelde hoe het bij hem toeging. Hij werkte ergens ver weg, op zo’n 500 km van de hoofdstad verwijderd. Hun 5 Landrovers waren versleten en in de bush niet meer betrouwbaar. Dus vroeg hij maar liefst 7 nieuwe aan. Dan krijg je er misschien 5, want in de hoofdstad blijven er altijd een paar ‘hangen’. Corruptie, waar hij machteloos tegenover stond.
De laatste anti-honger-actie leverde op giro 555 zo’n 33 miljoen op. Prachtig resultaat, toch? Er zijn nog al wat mensen, die hierbij hun schouders ophalen. “D’r zal weer een vette strijkstok aan te pas komen; weggegooid geld, gelijk doorgesluisd naar een geheime rekening op de Malediven!” Tja, twee Landrovers bleven aan de strijkstok hangen toen, maar die andere vijf kwamen wel goed terecht.
Het is heel moeilijk om alles goed te doen met ‘groot geld’.
Het is onze ervaring, dat je met ‘klein geld’ wel heel veel goed kunt doen. Het ICCO is er om bekend, dat het veel goed doet met heel veel kleine projecten overal in de derde wereld. De partners kennen elkaar over en weer, de projecten worden gecontroleerd en verantwoord; er is een basis van vertrouwen. En soms gaat er toch iets geweldig de mist in en is er sprake van dat nare woord ‘corruptie’. Ook elders zijn de mensen niet volmaakt en is de verleiding vaak zo groot.
Kleine projecten.
Je zou kunnen zeggen, dat De Schuur daar groot in is. Projecten om de hoek, steun aan mensen en organisaties, die je kent. Zo werd er in 2016 financiële steun gegeven aan de Voedselbank in Apeldoorn en kon er iets gedaan worden in Het Zonnehuis in Beekbergen, iets waarvoor blijkbaar geen subsidie beschikbaar was.  Ook ging er in ’16 een bedrag richting  de “Stichting ‘k leef”; ook in Apeldoorn is een inloophuis van deze stichting voor patiënten   met kanker en hun familie; een rustige plek voor steun en een gesprek.
TV-Apeldoorn besteedde aandacht aan de “Stichting MOEd”. Je zult maar chronisch vermoeid zijn, tot niets kunnen komen en daar bij vaak op onbegrip stuiten. Deze stichting komt voor hen op en organiseert ook in Beekbergen 2 x per jaar een cursus. De stichting werd in ’16 door De Schuur met een bedrag gesteund.
Een ander bedrag ging naar “Kerk en Vluchteling”; hulp voor wie de meest essentiële hulp nodig heeft. En dat bijna altijd met vrijwilligers.
Kleine projecten.
Je kent de omgeving, je kent de mensen van en achter de doelgroep, je hebt weet van de vrijwilligers met en zonder kerkelijke achtergrond. Er is een basis van vertrouwen en er is verantwoording. Het woord ‘corruptie’ is hier onbekend.
Soms komt een doel om de hoek kijken, heel ver weg. Die 7 Landrovers?  O nee! Een echtpaar, dat wij kennen, heeft persoonlijke contacten met een dorp in Gambia. Ook met hulp van uit De Schuur is daar nu een school gebouwd, zijn er lesmaterialen, is er onderwijs voor de kinderen, jongens en meisjes; er is feed-back en beeldmateriaal, dankbare respons.
Ook voor de medewerkers van De Schuur is het schitterend te weten hoeveel er mogelijk is met naar verhouding ‘klein geld’, kleine projecten, die er toe doen! Op een glas, ook uit De Schuur, staat te lezen:
“Small things with great love!”
“De Schuur en …  betrokkenheid en vertrouwen!”
Anne Schiebaan
De Schuur, achter Molenvaart 5, bij fietsknooppunt 93
Donderdag 13.00 – 16.00 uur
Zaterdag 10.00 – 15.00 uur

 
< Vorige   Volgende >