Logo PKN

Menu

82 De Schuur en …. de wetenschap. PDF   E-mail

Juni 2017.
De Schuur en  ….  de wetenschap.
Een groot ochtendblad had een paar studenten gecharterd om op zaterdag  ergens in Drenthe bij een supermarkt het zaterdagnummer aan de man te brengen en belangstellenden een proefabonnement aan te smeren. Kamperend miste ik mijn eigen krant en accepteerde ik ook zo’n zaterdagnummer. Wat een gewicht! Maar gewichtig was die niet. Ongelooflijk hoeveel er in zo’n nummer staat, zonder dat het echt nieuws is. Allerlei wetenswaardigheden, maar ook waard om te weten….?
Het echte nieuws, uit binnen- en buitenland, is minimaal, tenzij de sensatie er met koeienletters van afdruipt; lekker zwart / wit gesteld.
Doorbladerend toch ook iets leuks gevonden. Een artikel over iemand, die kranten doorsnuffelt op zoek naar geinige advertenties, en dan niet alleen onder de rubriek ‘contactadvertenties’. Zij had een heel bijzondere gevonden, daarover straks. 
De Schuur; en dan iets dat wetenswaard is om te vermelden. Goedbedoeld komt er “wetenschap” uit een doos te voorschijn. Schoolboeken, zo te zien ooit in een hoek gesmeten na een repetitie met een onvoldoende…! Soms leerboeken Z-verpleging. Dan weer boeken vol wetenschap uit de β-richting. Medische encyclopedieën,
tuinencyclopedieën, complete Winkler-Prins-encyclopedieën of die van  Oosthoek. Wetenschap van de bovenste plank, waar ze dan ook verder blijven staan.  Er is geen enkele vraag naar.
Volkomen achterhaald blijkbaar. Wie nu wat weten wil, haalt z’n GSM tevoorschijn, klopt met twee duimen of één vinger wat in en heeft, hopla, de laatste info tot z’n beschikking, up to date.
Desalniettemin worden encyclopedieën nog wel in advertenties aangeboden.
O ja, die ene advertentie, daar zou ik nog op terugkomen:
 “Dikke van Dale woordenboek” en “Winkler Prins encyclopedie” te koop aangeboden; setprijs € 50,-  Ben net getrouwd en zij weet toch alles beter…!  Tel.: 06.28…..”
Dit argument om iets naar De Schuur te brengen, zijn wij nog nooit tegengekomen. Maar, je kunt nooit weten ….. 
Kortom, encyclopedieën, die vorm van wetenschap, je kunt ze aan de straatstenen niet kwijt, maar daar ligt wel de humor, daar, op straat, bij de ingang van die supermarkt!
Anne Schiebaan
De Schuur, achter Molenvaart 5, bij fietsknooppunt 93
Donderdag 13.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 10.00 tot 15.00 uur

 
< Vorige   Volgende >