Logo PKN

Menu

85 De Schuur en … de weg. PDF   E-mail
85 De Schuur en … de weg.

Even onder Venlo is al een paar jaar de aansluiting klaar van de Nederlandse snelweg op de Duitse  Autobahn, de A 61. Wij hebben een wat verouderde navigatie in de auto. Als we richting onze dochter deze route nemen, is onze navigatiejuf helemaal de kluts kwijt; volgens haar zitten we met auto en al midden in de weilanden of op obscure weggetjes  en moeten we de eerste weg links of ook rechts nemen en meteen weer links of rechts of ”indien mogelijk keren, alstublieft”.  Volgens haar zijn we gewoon stom bezig, maar zij blijft onverstoorbaar beleefd. Zo is ze geprogrammeerd, gelukkig maar. In haar plaats zou ik, ongeprogram-meerd, zeggen: “Eigenwijze vent, je gaat je gang maar, je komt er wel uit, bekijk het maar. Einde verhaal.” En ik zou mezelf dan gewoon uitschakelen. Intussen ligt die autoweg er gewoon en nemen we de goede afslag en we rijden dan ook gewoon verder rechtdoor. Ja, ik zal mijn navigatie  toch maar eens moeten aanpassen en dan wel gewoon naar haar aardige stem luisteren. Ze doet immers haar best om je de weg te wijzen. Toen we destijds onze navigatie aanschaften, hebben we gekozen voor de stem van een ‘haar’ . Het had ook de stem van  een ‘hem’ kunnen zijn. Die was wat barser geweest. 
Het zijn misschien de mensen, die vol blind vertrouwen voor een ‘hij’ gekozen hebben, die in paniek de ANWB-alarmcentrale bellen vanuit hartje Spanje: “Waar zit ik ergens? Mijn Tom-Tom is kaduuk en ik kan sowieso niet kaartlezen. Hoe kom ik thuis?” 
De weg.
Pelgrims leggen vaak een enorme afstand af op de fiets of ook lopend; bijvoorbeeld naar Rome of naar Santiago. De aankomst kan soms een afknapper zijn. Achteraf hoor je dan dat het einddoel toch niet als het uiteindelijke doel ervaren werd. De zin van de tocht werd gevonden en ervaren niet in het doel maar in de tocht zelf, in het als pelgrim onderweg zijn.
Wat De Schuur betreft, hebben velen al de weg daarheen, ook zonder navigatie, gevonden en  hebben dat niet als een afknapper ervaren. Recent was er weer een rijke oogst aan reisgidsen van mensen, die onderweg geweest zijn. (Soms zit daar een Bijbel tussen, ook een Reisgids.)
Ja, de weg ergens heen is soms belangrijker dan het doel. Maar nu zeg ik eerlijk, dat dat niet voor De Schuur geldt. En om De Schuur te vinden, hebt u de ANWB-alarmcentrale niet nodig: te Lieren, achter Molenvaart  56, bij fietsknooppunt 93.
Langs welke weg u ook komt, u vindt daar De Schuur, het verkooppunt van tweedehands artikelen, van boek tot glas, van kleding tot puzzel.
Deze maand wordt trouwens de kersttafel weer opgebouwd. 
Wees welkom, bij een kop thee of koffie.
Open op donderdag, van 13.00 tot 16.00 uur
                 Zaterdag,     van 10.00 tot 15.00 uur

 
< Vorige   Volgende >