Logo PKN

Menu

Je blik richten op je Maker PDF   E-mail
Er komen wat beelden voorbij op ons netvlies!

.

Te dien dage zal de mens de blik richten op zijn Maker – Jes. 17: 7

.

Er komen wat beelden voorbij op ons netvlies! Vrijwel ongemerkt nemen we voortdurend onze omgeving waar. Het huis waarin je leeft, de omgeving waarin je werkt, de mensen tussen wie je je beweegt. Maar ook: foto’s, nieuwsberichten, regeerakkoorden, e-mails, WhatsAppberichten, enzovoort. Een eindeloze stroom trekt aan ons blikveld voorbij. En als je iets mist, bekruipt je al snel het gevoel dat je achterloopt.

Het vraagt heel wat om je blik af en toe rust te gunnen. Sabbatsmomenten. Beseffen dat niet het informatiebombardement bepaalt waar je je aandacht op richt, maar dat je dat nog altijd zelf bepaalt. Tijdens de maaltijden de blik richten op elkaar in plaats van op de smartphone. Het lukt alleen als je met alle tafelgenoten afspreekt hem heel bewust weg te leggen. En de moeite die dat kost, de kriegeligheid die dat soms oproept, spreekt boekdelen. Wat in ons maakt eigenlijk dat we onze blik zo voortdurend willen vullen met van alles en nog wat?

Jesaja profeteert over een heilzame verandering. Er komt een dag dat de mens zijn blik zal richten op zijn Maker. Niet meer op allerlei andere dingen die het onrustige hart aangrijpt om het levensgeluk in te zoeken. Heeft dat geen trekken van afgoderij?

De blik richten op je Maker. Wat is dat eigenlijk? Hoe doe je dat? En: wat ‘zie’ je dan? Wat doet dat met je? Vragen om voor jezelf eens rustig de tijd voor te nemen.

In mijn gedachten komen in elk geval ook een paar concentratiepunten die we komende maand in de kerkdiensten hopen te beleven. Opnieuw een themadienst en een Brondienst over het gebed. Biddend ons oog en ons hart richten op onze Maker. In de Avondmaalsbediening: onze blik richten op het brood en de wijn, de symbolen van het vleesgeworden Woord waardoor wij geschapen zijn. Op eeuwigheidszondag: onze geliefden gedenken met onze betraande ogen gericht op onze Maker en Zijn eeuwige ontferming.

De beeldenstortvloed van het dagelijks leven haakt in op onze onrust. De blik die je richt op je Maker wordt beantwoord met Zijn rust. Zijn geborgenheid, Zijn verlossing, Zijn trouw komt in beeld. In Hem kom je op je bestemming. Een onmisbare basis om een vrij mens te blijven in het vele dat onze blik wil vangen.

AT

 
< Vorige   Volgende >