Logo PKN

Menu

De duivel heeft het druk ! PDF   E-mail
Iemand droomt dat hij op weg is naar de kerk. Opeens loopt iemand naast hem: de duivel…


Gaat u dan ook naar de kerk?  Vraagt de kerkganger verbaasd.
Maar natuurlijk man,  daar valt voor mij het meeste werk te doen, antwoord de duivel.
Wat bedoelt u?  vraagt de kerkganger.
Wel,  ik probeer voor de zondag - vooral als er heilig avondmaal is-  te zorgen dat ze ruzie maken in families en gemeente.
Verder zorg ik er voor dat er op zondag-morgen in het gezin iets mis gaat, zodat moeder van haar stuk is: bijvoorbeeld een knoopje laat los van een overhemd, een beker melk valt om, een vlek in de zondagse jurk…….
Ik zorgde er eerst al voor dat ze zich verslapen zodat ze zich zó moeten haasten om op tijd in de kerk te zijn, dat ze thuis heel geen tijd hebben om te bidden of na te denken om zich voor te bereiden.
Onderweg leid ik hun aandacht af door ze te wijzen op de landerijen, de boerderijen, de fraaie tuintjes, de vitrage en etalages van winkels met uitgestelde mooie spulletjes.
Bovendien zijn de winkels gelukkig op zondag  steeds meer open  zodat ik een prachtige gelegenheid heb om de aandacht af te leiden en de gedachten lang bezig te houden onder de preek.
De kinderen geef ik in om kattenkwaad uit te halen en onderling te kibbelen of te laten struikelen, zodat het humeur van vader of moeder ver onder het nulpunt staat als ze de kerk binnenkomen.
In de consistorie heb ik ook heel wat werk voordat de dienst begint.
Ik zorg er voor dat een ouderling praat over een lastig huisbezoek en over allerlei onbenulligheden zoals het weer.
Onder de dienst zorg ik er voor dat een kind zit te draaien, om een snoepje zeurt of er een laat vallen en een eind wegrolt. Verder zorg ik dat ze vergeten om hun mobiele telefoon uit te zetten, er een app-berichtje  binnenkomt  of dat deze  afgaat.
Als de aandacht maar wordt afgeleid,  daar gaat het mij om.
Ook onder het zingen kan ik ze zó mooi te pakken nemen, dat heel de dienst vergald is….
De één laat ik vooruit zingen,  de ander achteraan galmen, zodat ze zich geducht aan elkaar gaan ergeren.  Het moet een warboel worden.
De dominee maak ik zelfgenoegzaam omdat de kerk zo mooi vol zit en dus staat hij heel zelfvoldaan, maar geesteloos en koud op de preekstoel. Of ik breng hem aan het twijfelen of hij wel werkelijk een kind en knecht van God is.
Heel wat krijg ik onder de preek in slaap, zodat ze zelf niets horen en anderen ergeren.
Een boer fluister ik in dat hij het hek van het weiland open heeft laten staan,  een moeder dat ze het gas onder het melkpannetje niet heeft uitgedaan,  een oud vrouwtje, dat ze vergeten heeft de achterdeur op slot te doen, een winkelier laat ik heel zijn zaak meenemen naar de kerk zodat hij niets van de preek hoort.
De mensen moeten mij weerstaan zegt de bijbel, maar gelukkig doen de meesten dat niet….’zo vertelt de duivel……..

( overgenomen uit STZ – Alblasserdam  )

Wij mogen elkaar toewensen om waakzaam te zijn en elkaar te bemoedigen  en te bidden dat de Heilige Geest van God ons zal omringen en de boze machten van ons zal weren.
Ouderling       H van der Kolk

 
< Vorige   Volgende >