Logo PKN

Menu

Overdenking PDF   E-mail
Mattheus 24 : 42a Waken is niet passief maar afwachten tot er wat zal gaan gebeuren.

Wie waakt, is bezig in deze wereld. U kent allen wel de uitspraak van Luther, die zei: Als ik zou weten, dat Jezus morgen zou terugkomen, dan zou ik vandaag nog een boom planten. Het was 31 oktober 500 jaar geleden dat Luther zijn actie ondernam die de geschiedenis van Europa ingrijpend zou wijzigen: hij timmerde 95 stellingen aan de deur van de slotkapel van Wittenberg. Deze Luther heeft vele pakkende uitspraken gedaan waaronder die uitspraak over de appelboom.

November en de eerste weken van december zijn de tijd waarin we in de kerk stilstaan bij het denken over de toekomst, in november vooral gericht op de wederkomst van Jezus en in de adventsperiode vooral op de komst van het Kerstkind. Advent betekent komst. Maar ook in de adventsperiode komt dat motief van de komst van Gods Koninkrijk aan bod.
 
Als Jezus terugkeert op de laatste dag, dan wil Hij ons aantreffen terwijl we bezig zijn met onze roeping. Die is voor iedereen weer anders. Maar voor ons allen geldt dat we geroepen worden om waakzaam te zijn, om er rekening mee te houden, dat deze aardse geschiedenis een einde zal hebben maar wel een einde dat gevolgd zal worden door een nieuw begin. God doet er alles aan om dat nieuwe begin ons te laten meemaken. Waakt dan, heb er oog voor, aanschouw. Waak dan, vertrouw. Waak dan, bouw.

Iemand stoorde zich aan de onredelijke ellende op de aarde en zoals zo vaak gebeurt, wilde hij het in zijn gebed uitroepen: God, waarom doet u er niets aan? Maar hij bedacht zich op tijd; hij werd op tijd wakker. Hij zei bij zichzelf. Laat ik dat maar niet zeggen: Waarom doet U er niets aan?? …………….. Want het zou wel eens kunnen zijn, dat God mij precies dezelfde vraag zou stellen.

Ds. J. R. Lammers

 
< Vorige   Volgende >