Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Nieuws van Machiel en Erica Kommers uit Mexico.

Machiel en Erika Kommers zijn in april 2012 door de GZB vanuit de Protestantse Adventgemeente in Amersfoort uitgezonden naar Mexico. Onze gemeente is een van de zeven gemeentes die deze uitzending ondersteunen.
Machiel en Erica zijn ook programma-leiders namens de GZB  geworden voor een aantal landen in Latijns Amerika en daarbuiten.

.
Beste gemeenteleden in Beekbergen,

We hebben heel veel reacties gekregen van mensen die het leuk vonden om ons in EO-Metterdaad op TV te zien. Ook reacties van mensen die geraakt waren door het verhaal van Alex, de directeur van Centro Shalom, die vertelde dat verslaafden eigenlijk gewoon mensen zijn die ook aandacht nodig hebben. We zijn echt dankbaar, dat zoveel mensen nu een beter beeld hebben van Centro Shalom, van ons werk en leven hier, en dat er door de uitzendingen misschien ook in Nederland meer begrip is gekomen voor verslaafden.
Hoewel er hele mooie dingen gebeuren in Centro Shalom, blijft het toch altijd lastig om te zien dat niet iedereen kan afkicken. Soms denk je: “Hé die persoon is goed op weg”, en dan hoor je een week later, dat hij toch vertrokken is. De opname is vrijwillig, dus als mensen weg willen kan dat, maar het blijft een teleurstelling voor ons als iemand vertrekt om weer te gaan gebruiken.
Alex groeit steeds meer in zijn rol als nieuwe directeur en het is goed om te zien dat hij zelfs buiten Centro Shalom gevraagd wordt om over zijn   werk en leven te vertellen. We werken bijvoorbeeld sinds Alex er is, meer samen met de AA (Anonieme Alcoholisten), en dat vinden wij positief. Als daar verslaafden zijn die langdurige opvang willen, dan weten ze de weg naar Centro Shalom. We zijn ook begonnen om een soort ANBI status te krijgen bij de Mexicaanse overheid.  Dat is echt een hele klus. Ik denk dat we daar wel 100 documenten voor nodig hebben.

In onze vorige brief vertelden we al van de zware aardbeving die we hier in september hadden. Vaak is er wel schade aan wegen en gebouwen en zijn de scholen een dag dicht, zodat de veiligheid gecontroleerd kan worden, maar deze keer was er duidelijk meer schade en zijn er ook slachtoffers gevallen.
Twee weken later was er weer een zware aardbeving, dit maal veel verder bij ons vandaan, maar toch doet het echt wat met je, als je de gevolgen daarvan ziet en om je heen hoort hoe mensen zich zorgen maken om familieleden in de steden die zwaar getroffen zijn.

Na die eerste aardbeving bij ons in de buurt kwam er wat noodhulp op gang, maar vergeleken met de hulp voor de hoofdstad was het maar beschamend weinig. Er gaan hier veel verhalen rond van overheidsbeambten, die hulpgoederen in beslag nemen, en van regeringsfunctionarissen die hulpgoederen in hun eigen huis opslaan en niet meer uitdelen. Natuurlijk zijn wij heel blij voor de getroffenen in de grote steden, dat daar veel hulp komt. Maar het is wel sneu voor de mensen hier, dat ze weken lang in de regentijd op straat moesten slapen, en dat er nog steeds weinig voor ze wordt gedaan.

De kerken hier in de regio zijn begonnen met een noodhulp actie en de GZB heeft zich daarbij aangesloten. Het is nog steeds mogelijk om een bijdrage over te maken.

Een van de kerken van ons Presbiterio die vlakbij het aardbevingsgebied staat (op1 uur afstand), heeft besloten om de slachtoffers elke week te bezoeken. Tijdens die bezoeken kunnen ze praktische hulp bieden, maar ook geestelijke hulp. Wij vinden het erg mooi, dat ze niet maar een keer even wat spullen gaan brengen, maar zich er op toeleggen om elke week te gaan, en er ook te zijn voor die mensen.

Veel mensen zijn bang; kinderen willen niet binnen slapen. Er zijn nog steeds veel schokken in het gebied en daarom is het goed dat mensen ook ergens hun verhaal kwijt kunnen.
Wij hopen dan ook, dat hier door het werk van de lokale bevolking  iets moois uit voort mag komen.

We zijn begonnen met 100% homeschooling van Olivia, en dat best pittig.
Op 18 augustus is Olivia 7 jaar geworden en 31 oktober is Laurens 4 geworden. Dat waren natuurlijk feestelijke dagen.
Laurens heeft voor het eerst een feestje gehouden. We hebben wat jongetjes uit zijn klas uitgenodigd en natuurlijk kwamen er net zoveel ouders en broertjes en zusjes mee. Het was erg leuk.

In de zomervakantie hebben we bezoek gehad van Machiels broer en zijn gezin en in oktober van nog andere familie en vrienden. Dat was echt genieten! We hebben in de zomer genoten van het prachtige land waarin we wonen. We zijn beiden op reis geweest voor ons projectwerk bij de GZB:  Erika naar Colombia en Machiel naar Peru. Dat zijn prachtige ervaringen en het is fijn om met collega-zendingswerkers op te trekken en te zien hoe het zendingswerk gedaan wordt in andere landen. De komende tijd staat er ook weer van alles op het programma.

In september 2011 begonnen we aan de voorbereidingen van ons Mexico-avontuur en in april 2012 vertrokken we echt naar Tapachula. Inmiddels wonen we hier al meer dan vijf en een half jaar en gaan we toe naar een hele andere fase: Het afronden van het werk en de terugkeer naar Nederland.
Zoals het er nu uitziet komen we in juni 2018 terug naar Nederland. We gaan hier ons werk de komende tijd afronden. Centro Shalom is gegroeid en kan zelfstandig achterblijven. We zien er naar uit om weer naar huis te gaan, maar we zullen dit thuis ook heel erg missen. Gelukkig hebben we nog even om ons voor te bereiden.

.

Gebeds- en dankpunten:
• Dank voor de prachtige uitzendingen van EO Metterdaad. We hopen dat u het Centrum en de mannen in gebed blijft brengen. Er komen wekelijks nieuwe mannen en ze hebben allemaal even hard gebed nodig.

• We zijn dankbaar, dat de kerken zich hebben ingezet om aardbevings-slachtoffers te helpen. Wilt u bidden, dat ze volhardend zullen zijn in hun hulp totdat iedereen die getroffen is weer een veilig onderkomen heeft?

• Wilt u bidden voor ons gezin? In het bijzonder voor Olivia, die begonnen is met homeschooling en dat best pittig vindt.  Ze mist de andere kinderen.

• Wilt u ook bidden voor de gezondheid van Laurens. Hij heeft veel last van het vochtige klimaat hier en is bijna elke twee weken ziek.

• We zijn dankbaar dat we het hier zo goed hebben en dat we vrienden om ons heen hebben staan. We zijn dankbaar voor de tijd die we hebben mogen doorbrengen met de familie en vrienden die op bezoek zijn geweest. Dat was heel waardevol.

Hartelijke groet van Machiel en Erika Kommers en van Olivia en Laurens!

= = = = = =

Tot zover de brief van de familie Kommers.

Op:https://www.project1027.nl/noodhulp-aardbevingen-mexico/
vindt u nog wat meer informatie en foto’s.

Wie nog iets zou willen bijdragen, kan dat doen naar de GZB-rekening van
Project 10 27: NL29 INGB 0000 0280 16, t.n.v. Project 10 27, o.v.v. Noodhulp Mexico.

 
< Vorige   Volgende >