Logo PKN

Menu

40dagentijd: Armoede bestrijding door SchuldHulpMaatjes - Nederland (25 februari) PDF   E-mail
Steeds meer mensen in Nederland hebben tijdelijk of blijvend schulden.

Alleenstaande moeders zijn extra kwetsbaar. Een moeder uit Amsterdam vertelt: ‘Ik heb geen gat in m’n hand, maar moet alles in m’n eentje regelen. Door een fout met de kinderopvangtoeslag raakte ik in de schulden. Ik durfde de post niet meer open te maken. Gelukkig heb ik nu een maatje die mij helpt.’ In 2011 heeft Kerk in Actie samen met andere kerken en christelijke organisaties het project SchuldHulpMaatje opgezet. Binnen dit project worden vrijwilligers tot ‘maatjes’ opgeleid om mensen met schulden te begeleiden en te coachen. Inmiddels zijn er zo’n 1.500 maatjes. Per jaar worden zo’n 6.000 mensen persoonlijk begeleid. De collecteopbrengst wordt onder meer ingezet om nieuwe maatjes te trainen, zodat zij goed voorbereid zijn op hun taak.
De schuldhulpmaatjes zijn getrainde vrijwilligers die wegwijzer, bemiddelaar en coach zijn van:
• Mensen met beginnende schulden
• Mensen die in de schuldensanering zijn beland
• Mensen die een nieuwe leven zonder schulden proberen op te bouwen
Het project SchuldHulpMaatjes is een vorm van eigentijds diaconaat en gaat uit van menselijke waardigheid en door het vrijwillige en kerkelijke karakter stelt het geen organisatiebelangen voorop. Op een “kerkeigen wijze” wordt het probleem van schulden en armoede bij de wortel aangepakt. “Hoe armoede te signaleren en te bestrijden”is al jarenlang de hoofdvraag van de protestantse diaconiën. SchuldHulpMaatje is hier een passend antwoord op.

.
Een mens, die je reisgenoot wil zijn
Als er maar iemand is, die met je meegaat. Een mens die je reisgenoot wil zijn.
Eén die alles met je deelt, licht en donker, hoogten en diepten, vreugde en verdriet.

Een mens, die je peilt en reapecteert, één die de loop van je gedachten volgt, de loop van je dromen, het ritme van je hart,
Een mens, die je minzaam bevestigd in wie je werkelijk bent.

Een mens met wie jij meegaat. Iemand voor wie jij weer een reisgenoot wilt zijn.

 
< Vorige   Volgende >