Logo PKN

Menu

90 maart/april ‘18 “ De Schuur en …. vakantievóórpret.” PDF   E-mail
90 maart/april ‘18
“De Schuur en …. vakantievóórpret.”
Paginagroot en in felle kleuren staren de vakantielanden je aan in de dagbladen; het schijnt er  nooit te regenen. De foto’s tonen verrukkelijke en stralend witte stranden, versierd met zongebruinde mannen in een hippe zwembroek of bermuda en bijna altijd jonge vrouwen, ook gebruind, in kleurrijke bikini’s, grote zonnebril en zonnehoed op en een koel glas onder handbereik, alcoholisch, all in. Zwembaden, die niet overvol zijn, foto’s van hotelkamer met een prachtig uitzicht op zee of op de bergen.
Maar dan komt de toerist  op z’n kamer, op het vliegveld al nat geregend vanuit een toevallige depressie, is het  zwaar gechloreerde zwembad overvol of net die weken in reparatie. En het uitzicht? Tussen hotel en “uitzicht” is net het laatste jaar een nieuw en nog hoger hotel gebouwd.  En recht tegenover jouw kamer, aan de andere kant van het straatje, een mega grote flikkerende neonreclame; en de kamer heeft geen gordijnen. Beneden in de open lucht vertoont een diskjockey zijn kunsten met harde muziek,  disco tot vier uur ’s morgens.
De foto’s voor de werving waren al verstuurd voordat…. etc.  Lowbudget, ja, ja.
Die foto’s, ook daar moet je doorheen kijken. Overzichtsfoto’s van prachtige stadjes en stranden, genomen uit een vliegtuig of met een drone; maar zelf zie je het nooit zo, natuurlijk; tenzij even, vlak voor de landing.
Maar toch, het vakantieseizoen komt er weer aan. Of het nu Ameland of Vuurland wordt of iets daar tussen in. Efteling, Disneyland,  Slagharen, als het goed is, gaat niemand er onvoorbereid heen; al dan niet met bij Appie gespaarde punten. 
En daar wilde ik u hebben. De Schuur heeft van heel veel landen en streken reisgidsen; van Verweggistan tot ook de eigen Veluwe, want ook daar raak je nooit uitgekeken, toch? Je in-lezen als je ergens heen gaat, al is het ook op de fiets, is de helft van de vakantiepret. Mocht het anders uitvallen, dan heb je die voorpret tenminste gehad! Maar onder u zijn er natuurlijk ook, die gewoon thuis blijven en met hun GSM googelen hoe het weer in de vakantielanden is, of het daar regent terwijl hier de zon schijnt of net omgekeerd. Plaatjes op het journaal van verzopen campings en weggewaaide tenten, koude records  aan de Mediterranee, hittegolf in Scandinavië: “O was ik maar bij moeder thuis gebleven….!”
Nee, even serieus, het is fijn  straks te horen dat kinderen en kleinkinderen het fijn hebben op vakantie en er echt ‘even uit’ zijn. En waar ze dan zitten? U zou, als thuisblijver, hen toch met een reisgids uit De Schuur kunnen volgen.
Dat is zelfs al mogelijk aan de koffietafel in De Schuur, waar je hoort waar iedereen heen gaat of geweest is, wat de plannen van kinderen en kleinkinderen zijn, of ze mooi of slecht weer gehad hebben, lang in de file gestaan hebben of in alle rust op Schiermonnikoog geweest zijn.
Laat de vakantievóórpret u niet ontgaan…….
En die prachtige vakantiereclames op tv, in kranten en andere bladen? Neem toch maar een dikke trui en een goed boek mee!
Anne Schiebaan
Achter Molenvaart 5, bij fietsknooppunt 93
Donderdag van 13.00 tot 16.00 uur
Zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur

 

 
< Vorige   Volgende >