Logo PKN

Menu

Pasen = Passeren PDF   E-mail
De voetballers (en onder ons zijn ook vele voetballiefhebbers) hebben het wel eens over een pass.

En dan bedoelen ze dat de ene speler de bal speelt naar een andere speler waarbij de verdediger van de tegenstander gepasseerd wordt. De bal gaat van de ene aanvaller naar de andere aanvaller en voorbij een verdediger.
Het woord Pasen is verwant aan dat woord. Pasen is een vorm van passeren: de dood gaat voorbij en de tegenstander (de macht van het kwaad, zo u wilt de duivel) wordt daarbij gepasseerd.
 
Ons paasfeest is verwant aan het joodse paasfeest (pesachfeest) en bij dat feest wordt herdacht hoe de engel van verderf de huizen voorbijgaat waar bloed aan de deurpost is gesmeerd, het bloed van het lam dat als plaatsvervanger van de eerstgeborene is geslacht. Ook daar in Egypte dus: de dood gaat voorbij.
 
We wensen elkaar toe een Pasen waarbij de dood een gepasseerd station is, waarbij de dood zijn grip op ons verloren heeft. Zelfs als we met de dood te maken krijgen in letterlijke zin, mogen we weten: het laatste Woord is aan de Vorst van het Leven, want de macht van de dood is voorbijgegaan. Gezegend Paasfeest.

Ds. J. R. Lammers

 
< Vorige   Volgende >