Logo PKN

Menu

92 De Schuur …. over grenzen heen PDF   E-mail
92 De Schuur …. over grenzen heen.
Juni ‘18

“De Schuur …. over grenzen heen.”

Dit keer eens even de blik naar buiten. Ook elders heeft men het wiel uitgevonden. Al eerder, een paar jaar geleden, had ik het over ‘winkeldochters’, spullen, die zijn blijven liggen, dreigen te verstoffen, waar gewoon hier in de regio geen vraag naar is ….. maar elders wel.
De “Stichting Derde Hands” in Apeldoorn  is zo’n kanaal, waarlangs heel wat spul, containers vol, naar elders in de wereld z’n weg vindt. Het gaat de Derde Hand om kleinschalige materiële hulp aan projecten in ontwikkelingslanden. In het begin van dit jaar was er grote vraag naar winterkleding voor volwassenen en kinderen, schoenen, ondergoed, pyama’s tot zelfs sleetjes  en schaatsen toe voor Oost Europese landen. Nog afgezien van schoolmateriaal, keukengerei en medische artikelen. 

Naar Afrika pakt ‘De derde Hand’ vaak radio’s in, naar aanleiding van een vraag visueel gehandicapten te hulp te komen. 
Wie van ons werkt er nog met een typmachine? Daar zijn ze bijzonder welkom, evenals trap- en handnaaimachines. Plus een grote vraag naar scharen! En ook daar zijn schoolspullen niet aan te slepen; aan alles is gebrek, schooltassen / rugzakken, schriften etc., etc. 
‘Schoolgaan’ is in veel gebieden een geweldige luxe en is absoluut niet vanzelfsprekend voor ieder kind. Wat bij ons aan zomerkinderkleding over is, kan daar goed gebruikt worden; want om naar school te gaan heb je wel nette kleding en schoenen nodig. Schoolgaan is een feest met toekomstperspectief.
Bij de Derde Hand komen verzoeken binnen van weeshuizen, verzoeken om grote pannen, plastic drinkbekers, borden, schooldrinkbekers-met-een-deksel (tegen de vliegen…), sportkleding, dat hoeft echt geen merkkleding te zijn. Verzoeken om voetballen, want een voetbal kan wonderen doen tussen kinderen (en volwassenen) van verschillende stammen.

En zo kun je de lijst uitbreiden tot het oneindige en het onhaalbare. De Schuur kan daar een druppel op de gloeiende plaat leveren en,  daar gaat het dit keer om, onverkoopbare spullen en ook prima verkoopbare spullen doorsluizen naar die kanalen. Soms komen er dan heel dankbare en beschamend enthousiaste reacties terug uit de wereld: een kind, dat zo dankbaar is, omdat het voor het eerst een eigen beker heeft….!
Daar doe je het voor.
Daar werkt De Schuur aan mee.
Daar werkt u aan mee, zelfs als u iets op de plank laat liggen, dat dan uiteindelijk naar ginds gaat, over de grenzen heen, de wereld in, een wereld, waar we maar al te vaak geen weet van hebben.

Anne Schiebaan

Lieren, achter Molenvaart 5, bij fietsknooppunt 93
Donderdag 13.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 10.00 tot 15.00 uur

 
< Vorige   Volgende >