Logo PKN

Menu

Vakantierust PDF   E-mail
Ieder zal zitten onder zijn wijnstok en onder zijn vijgenboom… (Micha 4: 4)

Zitten onder je wijnstok en je vijgenboom: een beeld uit het oude Israël dat zo’n beetje het toppunt van vrede en rust uitstraalt. Even geen gezwoeg meer, maar goede rust na gedane arbeid. Vakantiegevoel, maar dan in je eigen achtertuin. Je hoeft niet ver weg te gaan om tot rust te komen. Bovendien: als je niet oppast, neem je de onrust van internet, social media en niets-willen-missen zomaar mee naar ‘ver weg’, met de afgeschafte roamingkosten binnen de EU… Een geschenk van God: de rust en de vrede van het zitten onder je eigen wijnstok en vijgenboom. Niet alleen de rust, ook de vrede.
Voordat het zover is, zullen in Micha’s visioen eerst de volken hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers en hun speren tot snoeimessen. Omdat ze (eindelijk) naar Gods onderwijzing gaan luisteren. God geeft ons Zijn heilzame geschenken door zijn Woord. Aannemen? Uitpakken?
Na die lessen vermoedelijk geen gewelddadige protesten meer, geen scherpschutters, geen brandende vliegers, raketten, bombardementen of wat voor narigheid ook.
Rust en vrede zoals in de tijd van koning Salomo (1 Kon. 4:25). Een onbereikbaar visioen?
Voor de kinderen van die Israëlische school dicht bij de grens kwam het binnen handbereik: zij lieten vliegers en ballonnen terug vliegen over de grens naar Gaza. Nu niet met brandende materialen, maar met teksten van vrede en verzoening.
Het aardige: voor zulke acties hoef je natuurlijk niet persé op de grens met Gaza te wonen… Zitten onder je eigen wijnstok en vijgenboom…, als je die hebt tenminste. Zou je dan met je gezin nog de grens naar de Verenigde Staten oversteken, met het risico opgesloten te worden, gescheiden van je kinderen, in aparte kampementen?
Hoeveel zouden er dan nog zo’n hachelijke tocht wagen in een gammel bootje over de Middellandse Zee naar het paradijselijke Europa? Zijn opvangkampen in Egypte of Tunesië werkelijk de oplossing voor dit probleem?
Zou een geleidelijke herverdeling van wijnstokken en vijgenbomen misschien iets toe kunnen voegen?
Niet alleen via de VN of klimaatverdragen, maar misschien ook dichter bij huis?

Micha profeteert over de vrede en de rust die er zal zijn wanneer de volken van de aarde God als koning zullen erkennen. Laat dat visioen ons hoop en inspiratie geven om ons persoonlijk leven zoveel mogelijk naar die glans te richten en te laten door-lichten. Goede vakantie!

AT

 
< Vorige   Volgende >