Logo PKN

Menu

Meditatie: Niet haasten PDF   E-mail

Hij die gelooft, haast niet… (Jesaja 28: 16) Je kent het wel: snel nog even dít afronden.

Vlug nog even dát doen. Want morgen moeten we weer zus en zo. Met je werk, in je gezin, op je telefoon, jong en oud, we rennen en we vliegen. We hebben haast.
Gelukkig brengt de zomer vaak wat rust. Het tempo gaat omlaag. Dat kan ook niet anders met de temperaturen van afgelopen maanden. Op vakantie of thuis: we nemen meer rustmomenten. En daardoor worden we – stap twee – geleidelijk aan ook van binnen weer rustiger. Dat laatste gaat namelijk niet vanzelf, maar vraagt echt momenten van niets doen of zelfs van verveling. Onmisbaar trouwens voor het verlevendigen van de creativiteit. Kostbare tijd die zomer. Sabbatstijd!
Kunnen we dat vasthouden? Ik bedoel: het nieuwe seizoen gaat weer van start, ook in de kerk. Catechese, kringen en HVD. Werkzaamheden, afstemming en overleg. De agenda’s lopen weer vol. Het is nou eenmaal niet alle dagen sabbat.
Kunnen Jesaja’s woorden ons helpen? Jesaja stelt: ‘Hij die gelooft, haast niet’. Forse uitspraak. Gaan we hiernaar meten, dan blijven er waarschijnlijk een stuk minder gelovigen over dan het CBS berekent. Hoe moeten we zijn woorden verstaan?
Jesaja leefde in een onrustige tijd: Jeruzalem werd steeds bedreigd door andere volken, economisch ging het op en neer, het tempelbestuur was corrupt, enzovoort. Reden genoeg om erg onrustig te worden en je weg te haasten naar veiligere gebieden of haastig te proberen slimme politieke bondgenootschappen te sluiten. Paniekvoetbal.
Jesaja wijst een andere weg. Hij herinnert eraan dat God zelf in liefde zijn oog op Jeruzalem heeft laten vallen. Laat men dus liever tot God terugkeren, vertrouwen dat Hij ook de huidige onrust in de hand heeft en zal beteugelen of gebruiken voor zijn doel en zich niet zo angstig overal heen haasten.
Drie kernwaarden van de Benedictijnse spiritualiteit sluiten naadloos aan op Jesaja’s woorden en kunnen ons misschien helpen het niet-haasten concreet te maken:
• Trouw: wees trouw aan ‘het moment van nu’. Vertrouw dat God in het ‘nu’ is. Even goed in moeilijke situaties. Verblijf erbij. Houd vol. Zoek Hem. Loop door je haast Zijn aanwezigheid in het ‘nu’ niet voorbij.
• Luisteren: beluister ‘het moment van nu’ waarin je leeft en ademt. Beluister diepere zin en betekenis. Sta open voor anderen die je ‘nu’ ontmoet. Luister naar jezelf. Naar God.
• Gedragsverandering: wees opmerkzaam op gehaastheid. Ga in gebed zodra je het bij jezelf merkt. Wat is er aan de hand? Waar vlucht je voor weg? Waar naartoe? Welke slavendrijver? Keer terug naar de trouw aan het ‘nu’, naar God, je Bevrijder. Ga weer luisteren.
Haasten is zonde van het ‘nu’. Het is ook zonde tegen het ‘nu’. Tegen de God van het ‘nu’. Gisteren is geweest. Morgen moet nog komen. Vandaag zorgt de Heer.
In alle rust in het nieuwe seizoen hierin iets groeien, dat zou mooi zijn. En laten we niet teleurgesteld zijn als het niet in één maand lukt. Er is geen haast bij.

AT

 
< Vorige   Volgende >