Logo PKN

Menu

Jongerenreis 2011 PDF   E-mail
Het is de intentie is om elke drie jaar een jongerenreis te organiseren.

De nadruk voor het organiseren van de jongerenreis ligt op de ontmoeting. Het zijn weken waarin de jongeren een cultuur van binnenuit meemaken, waarin zij de lokale bevolking ontmoeten, en met hen samenwerken aan een kortlopend project. Het organiseren van de jongerenreis geeft verschillende positieve effecten. Enerzijds naar de jongeren zelf: samenbindend, leren om handen en voeten te geven aan je geloof en diaconale bewustwording. Daarnaast is ook het effect naar de gemeente als geheel heel waardevol: vergroting van betrokkenheid (voorbede), fondswerving en informatie over het project. Er is voor een periode van drie jaar gekozen om ervoor te zorgen dat iedereen die tussen de 16 en 20 jaar is (doelgroep) twee keer de kans krijgt om een keer mee te gaan. Als de ouders hun kind van 16 jaar nog te jong vinden om mee te gaan, dan is het voor dit kind nog mogelijk om mee te gaan als die persoon 19 jaar is.


De jongerenreis zal deze keer richting de Oekraïne gaan. In overleg met de Stichting WHOE (Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa) is er besloten om ons in te gaan zetten voor de Foundation for “Children in Need” in de plaats Lopatyn. Deze regio is voor de Stichting WHOE ook nieuw en in februari 2010 is het eerste hulptransport naar Lopatyn gegaan.
Lopatyn ligt op ongeveer 1600 km van Beekbergen en er wonen ongeveer 3000 mensen.


In het centrum van Lopatyn vind je prachtige gebouwen, veelal uit de communistische tijd, maar met name aan de rand van het dorp is de situatie een stuk minder rooskleurig en wonen de mensen onder erbarmelijke omstandigheden.
In Lopatyn  wonen veel alleenstaande moeders met kind(eren) en er zijn ook veel weeskinderen. Er is een school aanwezig voor 600 kinderen. Van deze kinderen hebben er 100 kinderen hulp nodig van buitenaf. De Foundation for “Children in Need” geeft zorg aan deze kinderen uit de arme gezinnen. De kinderen komen niet alleen uit Lopatyn, maar ook uit de omliggende dorpen. De kinderen krijgen elke dag een gratis lunch en kunnen daarna blijven voor psychologische hulp, huiswerk begeleiding, zingen en het doen van verschillende spelletjes. In de zomer worden er sportieve activiteiten georganiseerd en zijn er kampen voor kinderen.


De Foundation is ook bezig met voorlichtingswerk. Bijvoorbeeld wordt momenteel de actie gehouden "Stop alcoholisme bij minderjarigen".


In overleg met de Foundation for “Children in Need” willen we met de jongeren een aantal projecten gaan uitvoeren waar de kinderen en mensen in Lopatyn de komende jaren plezier / gemak van zullen hebben.

 

Namens de projectgroep Jongerenreis 2011,

Gert Jan Buitenhuis.
 

 
< Vorige   Volgende >